3 virtuella vårdvanor som främjar vårdgivares och personalens välbefinnande (Svenska)

Telehealth visit

Eftersom vårdgivares arbetsdagar innebär alltmer virtuell vård kan de möta nya hälsorisker. Det beror på att den ökade användningen av skärmar, datorer, smartphones och annan teknik kan utsätta vårdgivare och personal för risker som vi vanligtvis förknippar med stillasittande kontorsarbete.

För att främja välbefinnandet hos sina vårdgivare måste organisationsledare förstå riskerna med långvarigt arbete vid dator och stödja sunda vanor för detta nya sätt att arbeta.

Vilka är hälsoriskerna med arbete vid datorn?

TelevårdsbesökCovid-19-pandemin accelererade användningen av televård och de flesta patienter kommer även i fortsättningen att vilja ha virtuella vårdalternativ. För många vårdgivare innebär detta att ägna mer tid åt patienter i virtuella miljöer och att ägna mindre tid åt att förflytta sig mellan patientrummen. Detta kan ha både fysiska och psykiska konsekvenser.

Fysiska hälsorisker

Datorarbete leder ofta till statiska ställningar som kan bidra till smärta i nacke och rygg. Det inkluderar stillasittande beteenden, det vill säga att sitta utan att ställa sig upp för att stå eller gå åtminstone var 30:e minut. Längre perioder framför dator eller skärm kan också leda till karpaltunnelsyndrom och andra skador från repetitiva rörelser.

Forskning visar att stillasittande beteende är kopplat till hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och allmän överdödlighet. Det ökar också risken för metabolt syndrom med så mycket som 73 % och är associerat med ökad risk för vissa cancerformer, inklusive äggstockscancer.

Risk för psykisk ohälsa

Långvarigt stillasittande beteende kan också ha negativa effekter på mental hälsa och välbefinnande. Enligt en studie som innefattade cirka 1 500 vuxna förknippades långvarigt sittande med högre frekvenser av depression och lägre upplevd livskvalitet. Viss forskning visar ett samband mellan stillasittande arbete och ångest.

3 hälsosamma arbetsvanor

Med tanke på hur många som bränner ut sig och slutar sina jobb måste organisationer främja hälsosamma vanor för att minska de negativa effekterna av arbete vid datorer och stillasittande beteende – något som de flesta medarbetare inom vården inte har behövt fundera på tidigare.

För att uppmuntra ett aktivt arbete vid datorn kan man prova dessa tips:

1. Förbättra arbetsställningarna

Arbetsställningar inom vårdenObekväma ställningar som att böja sig över en bärbar dator kan orsaka smärta i och påfrestningar på rörelseorganen. Istället kan organisationer främja neutrala ställningar genom att uppmuntra stående arbete då och då med ett höj- och sänkbart skrivbord, arbetsstationer på hjul eller väggmonterade skrivbord.

Neutrala ställningar håller huvudet, nacken, axlarna, ryggraden och höfterna i linje med varandra för att förhindra att smärta uppstår. De underlättar även andningen och uppmuntrar ögonkontakt när en vårdgivare tittar på en skärm under ett videosamtal.

Tips på hur man kan behålla en neutral hållning vid stående arbete
 • Placera bildskärmen så att användarens huvud är vänt framåt, håller sig rakt och inte tippar framåt.
 • Håll underarmar, handleder och händer raka och parallella med golvet.
 • Håll öron, axlar, höfter och vrister i linje med varandra.
 • Placera tangentbordet så att axlarna kan slappna av och överarmarna hänga normalt.
 • Håll armbågarna nära kroppen och böjda mellan 90 och 120 grader.
Tips på hur man kan behålla en neutral hållning vid sittande arbete
 • Placera fötterna något framåt på ett fotstöd eller platt mot golvet.
 • Använd en stol med minst tre justerbara punkter, inklusive armstöd, svankstöd och stolens höjd och djup.
 • Sitt vertikalt eller luta dig något bakåt för att stödja ryggen.
 • Håll låren parallella med golvet för att stödja höfterna.
 • Rikta in knäna parallellt med höfterna eller håll dem något lägre.

2. Uppmuntra mer rörelse

Rörelse inom vårdenVårdpersonal har rykte om sig att ständigt vara i rörelse. Det är dock inte alltid fallet i en vårdbransch som domineras av telehälsa. Att främja en balans mellan rörelse och vila under hela dagen kan bidra till att minska de skadliga effekterna av stillasittande arbete och ge dessa fördelar:

 • Att minska sittande med minst en timme om dagen hjälper till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.
 • Att utföra sex minuters lätt aktivitet som att stå medan du arbetar vid en väggmonterad bildskärm erbjuder liknande hälsofördelar som en minuts måttlig eller kraftig träning.
 • Att begränsa det sittande arbetet till 25-75 % av arbetsdagen kan hjälpa mot smärta i ländryggen och nacken.

Att lägga till mer rörelse i arbetsdagen behöver inte avbryta arbetsflöden eller produktivitet. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rekommenderar dessa enkla övningar som vårdgivare och personal kan göra vid sina skrivbord:

 • Rulla huvudet från sida till sida i halva cirklar.
 • Rulla axlarna framåt och bakåt.
 • Gå från sida till sida.
 • Gå eller marschera på plats.
 • Rulla upp på tårna och sedan tillbaka på hälarna.
 • För höger arm upp över huvudet och luta dig mot vänster höft. Upprepa med motsatt arm medan du lutar dig åt andra sidan.
 • Lyft ett knä och sänk det. Upprepa med det andra knäet.
 • Pressa båda armarna framåt och för sedan tillbaka armbågarna.
 • Sträck båda armarna upp och sedan ner.

3. Introducera justerbara arbetsstationer

Mobil medicinsk vagnAtt hålla neutrala ställningar när du står eller sitter är lättare med rätt utrustning. Organisationer kan välja mellan många alternativ som stödjer säkerhet och komfort samtidigt som de bibehåller produktiva arbetsflöden.

Vårdgivare som behöver eller föredrar fasta arbetsytor kan ha nytta av skrivbordskonverteraren för stående och sittande arbete, väggmonterade bildskärmsarmar eller väggmonterade arbetsstationer. Många tillhandahåller en oberoende justerbar bildskärm eller ett tangentbord för ergonomisk komfort. Mobila medicinska vagnar är också en ergonomisk lösning för personal som behöver förflytta sig från rum till rum eller genom en anläggning.

För att välja en ergonomisk arbetsstation av hög kvalitet, var noga med att fråga:

 • Är produkten lätt att justera?
 • Är den kompatibel med tilläggstillbehör som en bildskärm eller ett justerbart tangentbord?
 • Har den minst tre justeringspunkter?
 • Är justeringspunkterna oberoende av varandra?
 • För en dator på hjul, är den kompatibel med alla typer av mattor och golv?
 • Kommer produkten från ett välrenommerat företag med gedigna resultat och bra kundservice?

Prioritera välmående

Det fortsatta skiftet till virtuell vård kräver att man bygger en kultur som främjar välbefinnande oavsett hur vårdgivare och personal arbetar. Att vidta åtgärder för att förbättra arbetsställningarna, uppmuntra till mer rörelse och införliva justerbara kontorsmöbler kan hjälpa organisationer att prioritera sina medarbetare och stödja den bästa patientvården.

För att lära dig mer om hur man stödjer vårdgivare och personals välbefinnande, se våra senaste fallstudier.