Checklista: Hur man avgör om ens arbetsyta är ergonomisk (Svenska)

WFH ergonomics

Nya arbetssätt har skapat en ny vardag för anställda i alla branscher. Och många inser att organisationsmodeller (och vanor) som bara var tillfälligt måste ändras för att ge mer energi till arbetsdagen.

Att kolla e-postmeddelanden i soffan, leda ett virtuellt samtal böjd över en bärbar dator vid köksbordet eller till och med arbeta på företagets kontor på en delad arbetsyta kan kännas obekvämt och göra dig trött och oinspirerad.

Oavsett var du arbetar bör din arbetsplats ge dig en produktiv arbetsdag och till och med en ny känsla av energi. Vår checklista hjälper dig att bedöma din nuvarande struktur och att identifiera sätt att förbättra ergonomin för att arbeta med mer energi.

Ergonomi med dubbla skärmar

Varför ergonomi är viktigt

Ergonomi handlar om att anpassa en uppgift till dig och inte tvärtom. Det är en enkel premiss med stor inverkan på ditt fysiska och mentala välbefinnande. En ergonomisk arbetsyta är utformad för att hålla dig pigg, minimera obehag och undvika skador. Detta stöder i slutändan hur nöjd du känner dig på jobbet och produktiviteten och kvaliteten på ditt arbete.

När fler människor arbetar hemifrån ökar oron för muskuloskeletal och psykisk hälsa. Baserat på forskning vill 66 % av alla anställda i Europa ha en ergonomisk justerbar bildskärm som möjliggör ompositionering för olika uppgifter. 61 % av alla anställda i Europa tycker att det är viktigt att kunna använda mer än en monitor medan de arbetar.

Ergonomi lägger grunden till hur du mår, var du än arbetar. Den kan hjälpa dig att övervinna en ny utmaning eller, om den ignoreras, potentiellt leda till värk och smärta och hindra din allmänna hälsa.

Struktur för hemmakontoret

Din ergonomi-checklista

För att behålla positiv energi under din arbetsdag, se till att du och din arbetsplats – tillfälligt eller permanent – följer denna checklista:

√ Din skärmhöjd är i ögonhöjd.

För att göra det så bekvämt som möjligt håller du din bildskärm i samma höjd eller något under ögonhöjd och på ungefär en armlängds avstånd. Undvik att titta ner eller upp på skärmen för att skydda din nacke.

√ Dina fötter vilar platt mot golvet.

När dina fötter vilar naturligt på golvet stödjer du din kropps neutrala hållning. Att dingla med fötter kan leda till smärta i nedre delen av ryggen, så vid behov, investera i en enkel fotpall för extra höjd.

√ Din stol är justerbar.

Byt köksstolen mot en ergonomisk stol som erbjuder flera justeringspunkter. Rätt stolshöjd är nyckeln till många saker på denna checklista, och andra justeringar kan ge en personlig passform som främjar ditt allmänna välbefinnande.

√ Dina armar är i 90 graders vinkel.

Detta är en annan viktig del av en neutral hållning. Dina armbågar ska ligga nära din kropp och dina armar ska befinna sig i 90 graders vinkel när du arbetar vid din dator. Handledarna ska alltid ligga horisontellt när du skriver.

Ergonomisk hållning
√ Du använder ett tangentbord som lutar.

Tangentbordets höjd bör vara i ungefär samma höjd som dina armbågar. Det betyder att de flesta arbetsytor är för höga för att betraktas som ergonomiska (särskilt bärbara datorer). Köp ett extra, bakåtlutat tangentbordsfack och placera det under din arbetsyta.

Dina huvudredskap finns i den primära zonen.

Gör en inventering av alla skrivbordsprodukter, inklusive mus, skrivare, anteckningsböcker och dokument. Håll dina mest använda saker närmast dig i din primära zon följt av mindre vanliga saker i dina sekundära och tertiära zoner. Det kommer att hjälpa till att förhindra oavsiktliga justeringar av din nacke och rygg (och hjälpa dig att hålla ordning).

Glöm inte att även den mest ergonomiska arbetsplatsen kan göra dig trött om du stannar på samma plats för länge. Följ Sit-Stand Switch™ och se till att röra dig var 30:e minut.

Designa en levande arbetsyta

Distansarbete har direkt påverkat välbefinnande och energi. Använd dessa verktyg och resurser för att bygga en ergonomisk arbetsplats som inspirerar till bra arbete och ger en samarbetsanda.