Checklist: hoe weet je of je werkopstelling ergonomisch is (Nederlands)

WFH ergonomics

Nieuwe manieren van werken hebben gezorgd voor een nieuw normaal voor werknemers in alle sectoren. En velen realiseren zich dat de werkplekken (en gewoontes) die eerst tijdelijk waren, nu veranderd moeten worden om je werkdag te verbeteren.

E-mails lezen op de bank, een videogesprek voeren terwijl je over je laptop gebogen zit aan de keukentafel of zelfs weer op kantoor werken in een gedeelde werkruimte kan ervoor zorgen dat je je oncomfortabel, vermoeid en ongeïnspireerd voelt.

Waar je ook werkt, je werkomgeving moet zorgen voor een productieve werkdag en zelfs voor nieuwe energie. Onze checklist helpt je om je huidige opstelling te beoordelen en manieren te vinden om de ergonomie te verbeteren zodat je energieker kunt werken.

Dual scherm-ergonomie

Waarom ergonomie belangrijk is

Ergonomie draait erom dat het werk aan jou wordt aangepast en niet andersom. Het is een simpele stelling met veel invloed op jouw lichaam en geest. Een ergonomische werkopstelling is zo ontworpen dat je actief blijft, dat ongemak wordt verminderd en blessures worden vermeden. Dit leidt uiteindelijk tot voldoening in je werk en verbeterde productiviteit en kwaliteit.

Nu meer mensen vanuit huis werken, nemen de zorgen om musculoskeletale en mentale gezondheid toe. Bij een onderzoek gaf 70% van de werknemers aan musculoskeletale pijn te hebben. Een ander onderzoek vermeldde dat 46% van de werknemers aangaf dat hun mentale gezondheid was verslechterd.

Ergonomie vormt de basis van hoe je je voelt tijdens je werk. Het kan ervoor zorgen dat je een nieuwe uitdaging aan wilt gaan, of als je er geen aandacht aan besteed, mogelijk leiden tot kwaaltjes en pijn en je algemene gezondheid verstoren.

Thuiswerkopstelling

Je ergonomie-checklist

Om gedurende je werkdag positieve energie op te laden, moet je ervoor zorgen dat jij en je -tijdelijke of permanente- werkomgeving voldoen aan deze checklist:

√ Je schermhoogte is op oogniveau.

Voor het meest comfortabele zicht zet je de monitor op of iets boven oogniveau op ongeveer een armlengte afstand. Vermijd omhoog of omlaag kijken naar je scherm om je nek te beschermen.

√ Je voeten staan plat op de grond.

Als je voeten natuurlijk op de grond staan, dan ondersteun je je neutrale lichaamshouding. Bungelende benen kunnen lage rugpijn veroorzaken, dus investeer indien nodig in een eenvoudige voetensteun voor meer hoogte.

√ Je stoel is verstelbaar.

Verwissel de keukenstoel voor een ergonomische stoel die op meerdere punten verstelbaar is. De juiste stoelhoogte is cruciaal voor vele punten op deze checklist.

√ Je armen vormen een hoek van 90 graden.

Dit is nog een belangrijk element voor een neutrale houding. Je ellebogen moeten vlak bij je lichaam zijn en je armen moeten een hoek van 90 graden vormen als je op de computer werkt. Je polsen moeten altijd vlak zijn als je typt.

Ergonomische houding
√ Je gebruikt een toetsenbordlade.

Je toetsenbord moet ongeveer op dezelfde hoogte zijn als je ellebogen. Dit betekent dat de meeste werkoppervlakken te hoog zijn om ergonomisch te zijn (vooral laptops). Koop een extra toetsenbordlade die zich onder je bureaublad bevindt.

Je belangrijkste voorwerpen bevinden zich binnen handbereik.

Inventariseer alle voorwerpen op je bureau, inclusief je muis, printer, schrijfblokken en mappen. Houd je meest gebruikte voorwerpen binnen handbereik, gevolgd door minder gebruikte voorwerpen op grotere afstand. Dit voorkomt dat je verkeerde houdingen voor je nek en je rug aanneemt (en het helpt je om georganiseerd te blijven).

En onthoud dat zelfs de meest ergonomische werkomgeving je vermoeid maakt als je te lang in dezelfde houding zit. Gebruik de Sit-Stand Switch™ en zorg ervoor dat je elke 30 minuten beweegt.

Ontwerp een levendige werkomgeving

Thuiswerken heeft een directe invloed op welbevinden en betrokkenheid. Gebruik deze instrumenten en bronnen om een ergonomische werkomgeving te creëren die je inspireert en  stimuleert.